Sirdij draudzīgs uzturs

23729494571_004b47149b_o-2

Par visveselīgāko sirds veselības uzturēšanai kardiologi uzskata Vidusjūras diētu – daudz dārzeņu, augļu, pilngraudu produktu, zivju un jūras produktu, kā arī liesa gaļa un piena produkti ar pazeminātu tauku saturu.

Ieteikumi veselīgai diētai

Augļi un dārzeņi. Vismaz 400-500 g dienā. Ja pastāv liekā svara problēmas un/vai nosliece uz cukura diabētu, tad labāk censties vairāk lietot dārzeņus nekā augļus, jo augļi mēdz saturēt daudz glikozes un fruktozes. Neaizmirstiet regulāri lietot zaļos salātus! Dažādojiet savu ēdienkarti ar visādu veidu dārzeņiem un augļiem! Ļoti veselīgi ir pākšaugi – vēlami 2-3 reizes nedēļā.

Zivis. Vismaz 2 reizes nedēļā, vēlams treknās!

Sāls. Veseliem cilvēkiem ne vairāk kā 5 g dienā, pacientiem ar sirds slimībām ne vairāk kā 2-3 g dienā. Īpaši svarīgi no sāls ir izvairīties cilvēkiem ar paaugstinātu asinsspiedienu! Atcerieties, ka sāls tiek pievienota gandrīz visiem rūpnieciski ražotiem produktiem, tādēļ jebkura sāls deva papildus ēdienam parasti jau būs par daudz.

Rieksti, pākšaugi, sēklas. 3-4 reizes nedēļā.

Gaļa. Nav jākļūst par veģetārieti, taču nav ieteicams ēst “sarkano” gaļu katru dienu. Izvēlieties liesu gaļu ar pazeminātu tauku saturu. Pārsvarā ieteicams lietot “balto” gaļu (putna gaļu).

Pilngraudu produkti. Regulāri, vismaz 3 reizes nedēļā. Izvēlieties melnos, brūnos, sarkanos rīsus, nevis baltos slīpētos. Lietojiet pilngraudu pastu un pagatavojiet to ne līdz galam izvārītu (Itāļu gaumē – “al dente”).

Piesātinātie tauki. Piena un dzīvnieku tauki ne vairāk kā 7% no kopējā enerģijas daudzuma (izvairieties no piesātinātajām un transtaukskābēm!).

Nepiesātinātie tauki. Kā galveno taukvielu izmantojiet extra virgin olīveļļu gan salātiem, gan citu ēdienu pagatavošanai.

Alkohols: ja lietojat, tad ar mēru! Sievietēm dienā pieļaujama viena glāze vīna, vīriešiem – divas glāzes. Un tikai kopā ar maltīti!

Uzturā neiesaka lietot:

  • margarīnu un rafinētas augu eļļas, kuros ir iespējamas transtaukskābes
  • rūpnieciski ražotu majonēzi un krējuma izstrādājumus
  • izstrādājumus, kas satur palmu eļļu, augu taukus, piesātinātās taukskābes, piemēram, rūpnieciski ražotus cepumus, kūkas, tortes
  • rūpnieciski pārstrādātus gaļas produktus (desas, cīsiņus, sardeles, pastētes, marinētus vai pussagatavotus produktus)
  • saldinātus dzērienus


Uzziniet vairāk par sirdij draudzīgu uzturu un smelieties idejas veselīgām receptēm mājaslapā www.vidusjurasdieta.lv