Nepieciešamie produkti:
Saplucina kāpostu lapas, pieber ciedru riekstus un pārlej ar mērci, kas pagatavota no olīveļļas, sasmalcinātiem anšoviem vai anšovu pastas, baltvīna etiķa un cukura. Gatavs!
Nepieciešamie produkti
Katlā liek vārīties ūdeni, kur noblanšē brokoļus, kas sadalīti mazos gabaliņos (arī kātu). Pannā liek sildīties olīveļļu ar ķiploku, anšoviem un čilli. Kad anshovi ir izšķīduši, liek sutināties noblanšētos kāpostus. Ūdeni katlā, kur tika noblanšēti brokoļi, uzvāra ar sauju sāls un liek vārīties pastu. Brokoļiem pannā nav jācepas, bet jāsutinās, tapēc brīdī, kad sāk raut klāt, var uzliet karsto pastas ūdeni. Kad pasta izvārījusies al dente, nolej lieko ūdeni un liek pannā kopā ar brokoļiem uz pusminūti, lai mērce paspēj apņemt makaronus. Servēt ar uzrivētu parmezana, grana vai pecorino sieru.
Svaigu siļķi izķidā (ja ir vēlēšanās, no- griež fileju), liek pannā ar kripatiņu olīveļļas un apcep no abām pusēm 5 min. Pasniedzot var pievienot ne- daudz sāls pēc garšas. Tik vienkārši! (Siļķi var iegādāties tirgū, aptuvenā cena 1,90 Eur/kg)
Sastāvdaļas:
Kabacis, vidēja lieluma (30cm) – bez mizas un sēklām, sarīvēts
Lapu kāposts (kale), 3-4 sablendētas lapas
2 olas
3 ēdamkarotes miltu
1 tase rīvēta Parmesan siera
5-7 gailenes
½ tējkarotes ķimeņu, melno piparu, sāls
Sēnes apcep olīveļļā, tad pievieno pārējām sastāvdaļām, sajauc. Liek uz pannas plānā kārtiņā kā pankūkas un cep no abām pusēm zeltainas.
Piedāvāju pasniegt kopā ar tomātu salātiem. Lielu, gaļīgu tomātu sagriež gabaliņos, pievieno sīki sagrieztus zilos sīpolus, svaiga bazilika lapas un salātu mērci.
Salātu mērce: 1 tējkaroti brūnā cukura izšķīdina 1 tējkarotē baltvīna etiķa vai citronu sulas, pievieno 3 ēdamkarotes olīveļļas, sajauc, iegūstot zeltainu emulsiju, ko pārlej tomātu salātiem!
Karpu notīra, sagriež gabaliņos, arī mugurkaulu – uz pusēm, lai labāk izceptos.
No galvas, astes un spurām izvāra buljonu, pieliekot lauru lapu, sīpolu, melno piparu graudus, burkānus un pēc izvēles arī kartupeli. Pirms pasniegšanas vēlams bagātīgi papildināt ar sagrieztām dillēm un pētersīļiem.
Karpas gabaliņus viegli apviļā miltos un liek karstā pannā olīvelļā cepties no abām pusēm zeltainus. Noņemot no pannas, liek katliņā kārtām (lai uzturētu siltumu) un pa vidu iegriež svaiga ķiploka šķēlītes. Pasniedz ar grauzdētu saldskābmaizi un mārrutkiem.
Divu paralēli gatavotu ēdienu gatavošanas laiks – 20 min + 10 min zivs tīrīšana.
(var lietot arī lēcas vai turku zirņus).
Vislabāk derēs mazie ķirbīši spilgti oranžā krāsā, jo tie ir saldi un aromātiski! Labi der arī riekstu jeb sviesta ķirbis. Vēl vajadzēs 1 kartupeli, 1 burkānu, sīpolu, seleriju kātu, 2 ķiploka daivas.
Ar šo ēdienu uzņemsiet vitamīnus, ogļhidrātus, šķiedrvielas, mono- vai poli- nepiesātinātās taukskābes (atkarībā, kādu eļļu liksiet klāt). Zupa ir brīnišķīgā oranžā krāsā ar burvīgu aromātu, ko varat papildināt ar dažnedažādām garšvielu variācijām, dekorējot ar sīki sagrieztu pētersīli, svaigu vai žāvētu timiānu, bet varbūt derēs sīki sagriezts ķiploks gripas profilaksei!
Zupas gatavošanas laiks – 25 min.
Nepieciešams jauns tītars (līdz 8 mēn.), lai gaļa būtu sulīga un mīksta.
Sagatavo maisījumu: olīveļļa, izspiests ķiploks (visa galviņa), ķimenes, sinepju graudi (vēlams piestā sasmalcināt, lai vēlāk neapdeg), melnie pipari, sāls. Ar šo maisījumu apsmerē tītaru no ārpuses, ierīvē arī no iekšpuses, vēlams ļaut šādi iemarinēties aptuveni stundu. Tad tītara vēderā iepilda bumbieru pusītes (ja miza cieta, tad jāmizo!). Liek karstā cepeškrāsnī 230 grādos uz 15 minūtēm, tad samazina karstumu līdz 200 grādiem un cep 2 vai vairāk stundas (30 min uz 1 kilogramu). Putns būs sulīgāks, ja to liks karstumizturīgā traukā.
Kā piedevu var sagatavot seleriju biezeni. To gatavo tāpat, kā kartupeļu biezeni – kad selerija novārīta mīksta, to sastampā ar kartupeļu stampu, tad puto, lēnām pievienojot pienu, līdz vajadzīgajai konsistencei. Brīnišķīga piedeva varētu būt arī dzērveņu mērce (gan jau pagabrabā kāda burciņa Ziemassvētkiem stāv!).
Citas kardiologu ietiektas veselīgas receptes, lūdzu skatīt šeit.